
- dzieci i młodzież – wsparcie w zaburzeniach odżywiania, neofobiach żywieniowych, redukcja masy ciała, edukacja i wsparcie w zmianie nawyków żywieniowych,
- kobiety planujące ciążę, kobiety ciężarne i karmiące
- kobiety w okresie menopauzalnym
- żywienie sportowców
- żywienie osób starszych
- redukcja masy ciała
- profilaktyka chorób żywieniowo-zależnych

- Choroby układu pokarmowego - refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, nieżyty żołądka i jelit, zaparcia, biegunki, nieswoiste choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), zespół jelita drażliwego IBS, przerost flory bakteryjnej SIBO, stłuszczenie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa,zakażenia i zatrucia pokarmowe, wzdęcia i inne.
- Choroby układu sercowo-naczyniowego - nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
- Choroby układu moczowego – kamice nerkowe, zapalenie dróg moczowych, nefropatia cukrzycowa,
- Choroby autoimmunologiczne - (celiakia, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), nieswoiste choroby zapalne jelit, łuszczyca, zapalenie tarczycy - choroba Hashimoto.
- Choroby metaboliczne - cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciężarnych, otyłość, zespół metaboliczny, dna moczanowa, hiperlipidemie, stan przedcukrzycowy, insulinooporność, hiperinsulinemia
- Choroby neurodegeneracyjne - choroba Alzheimera, Parkinsona
- Choroby onkologiczne - dietoterapia w trakcie radio- i chemioterapii – łagodzenie dolegliwości, wzmacnianie odporności organizmu,
- Choroby tarczycy - nadczynność i niedoczynność tarczycy, Hashimoto,
- PCOS – zespół policystycznych jajników
- grzybice, kandydoza
- choroby niedoborowe, niedożywienie
- niedokrwistość, osteoporoza
- alergie i nietolerancje pokarmowe
- nietolerancja histaminy

- opieka nad pacjentem bariatrycznym (przygotowanie pacjenta do zabiegu bariatrycznego, prowadzenie dietoterapii po zabiegu bariatrycznym)
- niewydolność wątroby
- ostre zapalenie trzustki – okres pooperacyjny
- niewydolność nerek – ostra i przewlekła niewydolność nerek, pacjenci dializowani,
- mukowiscydoza, fenyloketonuria, autyzm
- leczenie żywieniowe w okresie pooperacyjnym
- zaawansowane alergie i nietoleranche pokarmowe
- zaawansowane zaburzenia metaboliczne, hormonalne
- dietoterapia obejmująca kilka jednostek chorobowych
USŁUGA | CENA |
PIERWSZA WIZYTA - wywiad medyczno-żywieniowy
- interpretacja badań laboratoryjnych
- ocena stanu odżywienia
- pomiary antropometryczne
- analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej BIA
- analiza dotychczasowych nawyków żywieniowych i wskazanie błędów
- ustalenie celów żywieniowych/ dietoterapii
- przekazanie wskazówek i założeń diety
czas wizyty: 60 minut | 240 zł |
WIZYTA KONTROLNA - monitorowanie postępów
- pomiary antropometryczne
- analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej BIA
- omówienie i wyjaśnienie wszelkich niejasności
- wątpliwości stosowanej diety
- weryfikacja efektów stosowania indywidualnego programu żywieniowego/dietoterapii
- ustalenie i wprowadzenie modyfikacji diety
- ustalenie korekty jadłospisów
- wsparcie motywacyjne
- edukacja żywieniowa
Częstość i ilość wizyt kontrolnych jest ustalana indywidualnie czas wizyty: 30 minut | 140 zł |
JADŁOSPIS 7-dniowy | 200 zł |
JADŁOSPIS 14-dniowy | 300 zł |
JADŁOSPIS SPECJALISTYCZNY 7-dniowy (dietetyka kliniczna) | 270 zł |
JADŁOSPIS SPECJALISTYCZNY 14-dniowy (dietetyka kliniczna) | 400 zł |
Jadłospisy można powtarzać i wykorzystywać przez dłuższy okres czasu!

JADŁOSPIS INDYWIDUALNIE DOPASOWANY DO PACJENTA ZAWIERA:
- Jadłospis ułożony na ustalony okres czasu, z uwzględnieniem harmonogramu spożywania posiłków, dopasowany do trybu dnia
- Przepisy na potrawy uwzględnione w jadłospisie
- Listę zakupów
Każdy jadłospis jest indywidualny, odpowiednio zbilansowany, dostosowany do trybu życia, preferencji smakowych, stanu zdrowia i aktualnej pory roku.
Przy układaniu jadłospisów oraz zaleceń uwzględnione zostanie leczenie wszystkich dolegliwości i chorób towarzyszących.
Do każdego jadłospisu dołączone są dodatkowe wskazówki oraz przepisy na potrawy.

PRZED PIERWSZĄ WIZYTĄ – JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ?
UWAGA! Poinformuj dietetyka jeżeli masz rozrusznik serca! |
Bezwzględny zakaz wykonywania badania metodą bioelektrycznej impedancji u osób z rozrusznikami serca, urządzeniami elektrycznymi w jamie brzusznej typu „Ability” (może rozprogramować rozrusznik i inne urządzenia).
Możliwe wykonywania badań osobom z implantami ślimakowymi. |
PROCEDURA WYKONYWANIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA:
- na czczo lub min. 2-3 godziny po posiłku
- najlepiej w godzinach porannych, jeśli nie ma takiej możliwości to o stałej porze
- po wypróżnieniu się
- przed wysiłkiem
- nie bezpośrednio po kąpieli lub prysznicu
- stopy gołe bez rajstop, dłonie i stopy bez kremu i balsamu
- z zachowaniem prawidłowej postawy – ramiona oddalone od tułowia
- styczność z elektrodami na stopach i dłoniach jak największą powierzchnią
- bez zmiany pozycji podczas badania
- około 2-3 min po zmianie pozycji z siedzącej na stojącą
- kobiety podczas miesiączki i w ciąży nie powinny mieć wykonywanych badań