infolinia
tel. +48 (74) 66 55 778
kom. +48 691 579 136


godziny otwarcia
poniedziałek-piątek 1000-1900

ul. Piłsudskiego 39
58-160 Świebodzice
woj. dolnośląskie

Menu

DIETETYKA

 

  • dzieci i młodzież – wsparcie w zaburzeniach odżywiania, neofobiach żywieniowych, redukcja masy ciała, edukacja i wsparcie w zmianie nawyków żywieniowych,
  • kobiety planujące ciążę, kobiety ciężarne i karmiące
  • kobiety w okresie menopauzalnym
  • żywienie sportowców
  • żywienie osób starszych
  • redukcja masy ciała
  • profilaktyka chorób żywieniowo-zależnych



 

 

  • Choroby układu pokarmowego - refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy, nieżyty żołądka i jelit, zaparcia, biegunki, nieswoiste choroby zapalne jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), zespół jelita drażliwego IBS, przerost flory bakteryjnej SIBO, stłuszczenie wątroby, zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa,zakażenia i zatrucia pokarmowe, wzdęcia i inne.
  • Choroby układu sercowo-naczyniowego - nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
  • Choroby układu moczowego – kamice nerkowe, zapalenie dróg moczowych, nefropatia cukrzycowa,
  • Choroby autoimmunologiczne - (celiakia, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), nieswoiste choroby zapalne jelit, łuszczyca, zapalenie tarczycy -  choroba Hashimoto.
  • Choroby metaboliczne - cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzyca ciężarnych, otyłość, zespół metaboliczny, dna moczanowa, hiperlipidemie, stan przedcukrzycowy, insulinooporność, hiperinsulinemia
  • Choroby neurodegeneracyjne - choroba Alzheimera, Parkinsona
  • Choroby onkologiczne - dietoterapia w trakcie radio- i chemioterapii – łagodzenie dolegliwości, wzmacnianie odporności organizmu,
  • Choroby tarczycy - nadczynność i niedoczynność tarczycy, Hashimoto,
  • PCOS – zespół policystycznych jajników
  • grzybice, kandydoza
  • choroby niedoborowe, niedożywienie
  • niedokrwistość, osteoporoza
  • alergie i nietolerancje pokarmowe
  • nietolerancja histaminy

 


 

  • opieka nad pacjentem bariatrycznym (przygotowanie pacjenta do zabiegu bariatrycznego, prowadzenie dietoterapii po zabiegu bariatrycznym)
  • niewydolność wątroby
  • ostre zapalenie trzustki – okres pooperacyjny
  • niewydolność nerek – ostra i przewlekła niewydolność nerek, pacjenci dializowani,
  • mukowiscydoza, fenyloketonuria, autyzm
  • leczenie żywieniowe w okresie pooperacyjnym
  • zaawansowane alergie i nietoleranche pokarmowe
  • zaawansowane zaburzenia metaboliczne, hormonalne
  • dietoterapia obejmująca kilka jednostek chorobowych

 


 

USŁUGA

CENA

PIERWSZA WIZYTA

  • wywiad medyczno-żywieniowy
  • interpretacja badań laboratoryjnych
  • ocena stanu odżywienia
  • pomiary antropometryczne
  • analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej BIA
  • analiza dotychczasowych nawyków żywieniowych i wskazanie błędów
  • ustalenie celów żywieniowych/ dietoterapii
  • przekazanie wskazówek i założeń diety

czas wizyty: 60 minut  

250 zł
 
WIZYTA KONTROLNA
 
  • monitorowanie postępów
  • pomiary antropometryczne
  • analiza składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej BIA
  • omówienie i wyjaśnienie wszelkich niejasności
  • wątpliwości stosowanej diety
  • weryfikacja efektów stosowania indywidualnego programu żywieniowego/dietoterapii
  • ustalenie i wprowadzenie modyfikacji diety
  • ustalenie korekty jadłospisów
  • wsparcie motywacyjne
  • edukacja żywieniowa

Częstość i ilość wizyt kontrolnych jest ustalana indywidualnie

 
czas wizyty: 30 minut 

140 zł

JADŁOSPIS 7-dniowy

200 zł

JADŁOSPIS 14-dniowy

300 zł

JADŁOSPIS SPECJALISTYCZNY 7-dniowy (dietetyka kliniczna)

270 zł

JADŁOSPIS SPECJALISTYCZNY 14-dniowy (dietetyka kliniczna)

400 zł

Jadłospisy można powtarzać i wykorzystywać przez dłuższy okres czasu!


 

 

 
JADŁOSPIS INDYWIDUALNIE DOPASOWANY DO PACJENTA ZAWIERA:
  1. Jadłospis ułożony na ustalony okres czasu, z uwzględnieniem harmonogramu spożywania posiłków, dopasowany do trybu dnia
  2. Przepisy na potrawy uwzględnione w jadłospisie
  3. Listę zakupów

 

Każdy jadłospis jest indywidualny, odpowiednio zbilansowany, dostosowany do trybu życia, preferencji smakowych, stanu zdrowia i aktualnej pory roku.

Przy układaniu jadłospisów oraz zaleceń uwzględnione zostanie leczenie wszystkich dolegliwości i chorób towarzyszących.

Do każdego jadłospisu dołączone są dodatkowe wskazówki oraz przepisy na potrawy.

 


 

 

PRZED PIERWSZĄ WIZYTĄ – JAK SIĘ PRZYGOTOWAĆ?

UWAGA! Poinformuj dietetyka jeżeli masz rozrusznik serca!

Bezwzględny zakaz wykonywania badania metodą bioelektrycznej impedancji u osób z rozrusznikami serca, urządzeniami elektrycznymi w jamie brzusznej typu „Ability” (może rozprogramować rozrusznik i inne urządzenia).
 

Możliwe wykonywania badań osobom z implantami ślimakowymi.  

 
 
 
PROCEDURA WYKONYWANIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA:
  • na czczo lub min. 2-3 godziny po posiłku
  • najlepiej w godzinach porannych, jeśli nie ma takiej możliwości to o stałej porze
  • po wypróżnieniu się
  • przed wysiłkiem
  • nie bezpośrednio po kąpieli lub prysznicu
  • stopy gołe bez rajstop, dłonie i stopy bez kremu i balsamu
  • z zachowaniem prawidłowej postawy – ramiona oddalone od tułowia
  • styczność z elektrodami na stopach i dłoniach jak największą powierzchnią
  • bez zmiany pozycji podczas badania
  • około 2-3 min po zmianie pozycji z siedzącej na stojącą
  • kobiety podczas miesiączki i w ciąży nie powinny mieć wykonywanych badań
 
 
Strona główna  |  o nas  |  oferta  |  raty  |  promocje  |  kontakt  |  szukaj
Mapa strony  |  Prawa autorskie © 2005-2024 CME